Vintern. Den kanske största utmaningen för de flesta bilägare, i alla fall i Sverige. Varje vinter verkar man ha glömt hur det fungerar, och står där rådvill och frustrerad med en bil som inte startar och en snöborste man inte hittar. Men ta det lugnt! Här har vi samlat fem tips som gör ditt liv som bilägare i ett snöigt Sverige mycket trevligare!
1. Ta fram vinterutrustningen i tid!
Se till att leta reda på snöborsten, isskrapan och eventuell motorvärmarkabel redan nu.
Att börja leta snöborsten en tidig morgon när man har tider att passa och bilen står översnöad blir en tråkig start på dagen. Exempelvis kan du ta för vana att leta fram dessa på samma dag som du byter till vinterdäck.
2. Provkör bränslevärmaren
Om din bil är utrustad med en bränslevärmare är det dags att provköra den redan när det börjar bli svalt utomhus. Känns det lite kallt i bilen när du sätter dig på morgonen? Dags att testa!
Att upptäcka eventuella fel i god tid innan den värsta kylan slår till kommer sannolikt spara dig både tid, stress och kanske även pengar.
3. Motorvärmare & Kupévärmare
Ett bra tips gällande elektrisk motor- och kupévärmare är att köra den i en timme innan du startar bilen vid nollgradig utomhustemperatur.
Därefter kan du lägga på en timmes drifttid per 10 minusgrader — Alltså 2 timmars drift vid -10 och 3 timmar vid -20 och så vidare.
Då hinner motorn bli tillräckligt varm innan du startar den, och du undviker att slita onödigt mycket på motordelar, och bränsleförbrukningen minskar lite grann även den.
4. Varmkör ordentligt
Här kommer ett tips till dig som använder en bränsledriven parkeringsvärmare. (Även kallade dieselvärmare eller bensinvärmare).
Kör gärna med bilen lika länge som du hade igång parkeringsvärmaren innan du startade bilen.
På så sätt hinner bilens batteri laddas upp bättre mellan turerna. Har värmaren varit i gång i 20 minuter innan du startade bilen? Kör då gärna lika länge när du väl åker i väg!
Om du ofta kör korta sträckor (du kanske bara har 10 minuters färd till jobbet, men måste köra parkeringsvärmaren i 20 minuter innan start) kan du försöka ta en lite längre tur med bilen någon gång i veckan när du har tid, eller se nästa tips…
På vissa bilmodeller kan du heller inte starta parkeringsvärmaren om du har mindre än 1/4 bränsle kvar i tanken. Kolla med din verkstad eller återförsäljare om du är tveksam på just din bilmodell.
5. Underhållsladda batteriet
Ett fulladdat batteri kommer att klara av kyla och kallstarter mycket bättre än ett batteri som nästan är urladdat.
Det är en bra idé att någon gång ibland, förslagsvis en gång i månaden, att ladda upp batteriet. På så vis slipper du inte bara bli stående med en bil som inte startar, du förlänger även livslängden på batteriet.
Man kan också, om bilen har elektrisk motorvärmare, köpa en så kallad underhållsladdare. Denna laddar batteriet samtidigt som motorn värms upp, via motorvärmarkabeln.
Letar du efter en ny bil lagom till vintern? Kolla in vilka bilar vi har i lager här!
Tel: 0920-23 00 88
E-post: intresse@niemibil.se
Maja Johansson, Niemi Bil Luleå