Däck – Niemi Bil
Niemi Bil

Däck för alla säsonger

På Niemi Bil hjälper vi dig att hitta rätt däck för din bil och aktuell körsäsong. Vi utför även däckbyten i vår bilverkstad. Kontakta oss för tidsbokning, aktuella priser och övriga frågor. 

Bildäck hos Niemi Bil

Vi samarbetar med branschens bästa däcktillverkare och erbjuder ett brett sortiment av vinter-, sommar- och allrounddäck. Detta tillsammans med vår långa erfarenhet gör att vi snabbt kan hitta rätt däck för dig och din bils behov.

För vårt nordiska klimat rekommenderar vi alltid säsongsbaserade däck.

Kontakta oss eller kom in på ett besök för att veta mer. 

Däckhotell Luleå

Vårt däckhotell finns i Luleå på Banvägen 7J. Det är ofta fullbokat men inför varje säsong finns ofta en del lediga platser. Du kan göra en intresseanmälan nedan!

DSC0341.edit Däck
niemi bil symbol bg 2 e1603959518840 Däck

Rätt bildäck för sommar och vinter

Varje ny säsong kräver ett par slitstarka och kvalitetssäkrade däck. Under våren byter vi från vinter- till sommardäck. Under hösten går vi tillbaka till vinterdäcken.

När ska jag ha vinterdäck?

I Sverige ska alla bilar ha blivit utrustade med vinterdäck senast 1 december varje år. Kravet om vinterdäck sträcker sig fram till sista mars. Detta kan variera från år till år och regleras av vinterdäckslagen. 

Till vinterdäck hör dubbdäck och dubbfria friktionsdäck. För att vara godkända måste dina vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Du får köra med dubbdäck från 1 oktober till och med 15 april. Dessa datum kan skifta beroende på vinterväglaget. Friktionsdäck kan användas under samma period och fungerar även resterande delar av året. Tänk dock på att dessa slits ut mycket fortare under sommaren och får sämre vägegenskaper i värmen. Vi rekommenderar att alltid byta till sommardäck även om du har friktionsdäck. 

Dubbdäck eller dubbfria däck?

Vilka däck som passar dig kan bero på klimatet där du bor och hur du kan planera din körning. Det finns två typer av vinterdäck, dubbdäck och friktionsdäck. Båda varianterna har sina fördelar. Friktionsdäck har lägre rullmotstånd, lägre ljudnivå och sliter mindre på våra vägar vilket är bra både ekonomiskt och miljömässigt. Dubbdäcken har sin stora fördel i att skapa bra väggrepp på isigt väglag. Fråga oss så hjälper vi dig med ditt däckval.

Nordiska däck

Till dig som bor i ett kallare klimat rekommenderar vi alltid nordiska däck. Spårningen på nordiska däck är sicksackad och är anpassad till ett kallare klimat med packad snö och minusgrader. Nordiska däck är överlägsna centraleuropeiska gällande körning på is, snö och halka.

Sommardäck

Som ägare av en bil ska du ha bytt till sommardäck senast den 15 april varje år. Dina däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1.6 millimeter. Tänk på att ett mindre mönsterdjup ökar risken för vattenplaning.

I norra Sverige har de kalla nätterna och ett längre vinterväglag gjort att vi i regel har vinterdäck längre än 15 april. Detta regleras av Transportstyrelsen. 

Balansering

Däckbalansering görs vid symptom på obalans för att garantera en säker och komfortabel bilkörning. Potentiell obalans i däcken påverkar styrningen och leder även till ett högre slitage på bland annat gummi och fjädring. Ta gärna hjälp av en professionell bilverkstad vid både däckbyten och om du upplever instabilitet. På Niemi Bil använder vi maskinteknik för att mäta av balansen i respektive däck och gör därefter lämpliga åtgärder.