Tvätta bilen inför semestern – Niemi Bil

Tvätta bilen inför semestern

Niemi_bil_tvatta-din-bil

Tjena Tom Niemi! Sommaren är ju ett perfekt tillfälle att åka på bilsemester och det blir extra trevligt med en ren och blank bil. Vad är dina bästa tips på hur man kan tvätta bilen på bästa sätt?

Jo visst är det trevligare med en skinande ren bil på semestern! Det finns några saker att tänka på men här kommer de viktigaste punkterna:

1. Använd avfettning

Avfettning löser upp fett och smuts. Det finns olika sorter men oftast är en petroleumbaserad avfettning att föredra. Spraya på den nedre delen först där det är mest smuts, arbeta dig uppåt och avsluta med fälgarna. Låt produkten verka en stund men den ska inte torka. Torkar det måste du göra om processen vilket blir onödigt dyrt och tidskrävande.

2. Spola av bilen noga

Nästa steg är att spola av bilen. Det gör du enklast med en högtryckstvätt. Vill du inte köpa en egen finns det att använda i ”gör-det-själv-hallar”. Stå en bit från bilen och använd svepande rörelser medan du arbetar dig nedifrån och upp. Kontrollera att bilen är ren genom att känna att lacken är slät. Är den inte ren är det viktigt att du avfettar en gång till. Smutsen kan nämligen repa lacken när du går på med tvättsvamp i nästa steg.

3. Rengör bilen ordentligt

Ett bilschampo är skonsamt mot lacken och ger ett bra skydd och glans inför vaxning. Många använder vanligt diskmedel. Det är bättre än inget men du riskerar att få en matt finish på lacken. Arbeta in schampot med en mjuk svamp som du sköljer ur ofta. Börja uppifrån och jobba dig nedåt i cirkelrörelser. Spola sedan av bilen på samma sätt som tidigare. Använd en gummiskrapa och en mikrofiberduk för bästa resultat när du torkar bilen. Till däcken kan du använda en särskild däckglans och till fönstren fungerar vanligt fönsterputsmedel utmärkt. Ska du vaxa bilen måste den vara helt torr. Vaxet kan du lägga på antingen för hand med en polerduk eller med en maskin med två kuddar.

4. Rengör även insidan

Grus kan repa bilens interiör och därför är det bra att dammsuga den i samband med tvätt. Har du läderklädsel kan du torka av den med en mikrofiberduk ungefär en gång per år och sedan smörja med läderbalsam för att mjuka upp lädret då detta förlänger livslängden. Har du en fläckig tygklädsel kan du behöva lämna in bilen på rekond. Går du på med rengöringsmedel själv så kan fläcken sprida sig. På resten av interiören kan du använda en fuktig mikrofiberduk. På knappar och likande kan du gå in med en mjuk tandborste. Kom ihåg att touchskärmar är ganska känsliga. Läs därför i instruktionsboken på bilen hur din touchskärm ska rengöras på bästa sätt.

Tänk på detta:

  • Det är inte tillåtet att tvätta bilen med bilschampo och avfettning på gatan eller garageuppfarten
  • Borstar repar lacken!
  • Använd inte en mikrofiberduk som är tvättad med sköljmedel
  • Ju oftare du tvättar bilen, desto snabbare går det att få den ren
  • Kontrollera alltid bromsarna efter varje tvätt. Krypkör och bromsa hastigt
  • Tips: vaxa bilen! Vax är smutsavvisande, och då behöver du inte tvätta bilen lika ofta
Vi använder cookies för att förbättra din vistelse. Om du fortsätter att surfa på webbplatsen godkänner du användningen av cookies.