Är det dags för en familjebil? Bilen ska både vara rymlig och trafiksäker, samtidigt som den inte får tömma hela sparkontot. Men vilken familjebil passar er familj allra bäst?
Vi har listat 5 bra begagnade familjebilar, som alla är både säkra och ekonomiska.
Att köpa en familjebil är inte alltid lätt. Utbudet av familjemodeller är stort. För att underlätta beslutet har vi sammanställt denna guide till dig – allt för att hjälpa dig hitta en bra familjebil för just era behov. Exakt vilken bil som är den bästa är så klart upp till var och en – vi har listat fem begagnade familjebilar som alla är bra val.
Våra tips: 5 bra begagnade familjebilar
- Volvo XC60
- Mazda CX5
- Volkswagen Tiguan
- Volkswagen Passat
- Volvo XC90
Hur väljer du en bra familjebil?
För att hitta den bästa familjebilen för din familj ska du fundera över följande:
> Platser
Hur många platser behöver bilen för att hela familjen ska rymmas? Är ni en stor familj kanske ni behöver en sjusitsig bil. I vårt test är Volkswagen Tiguan och Volvo XC90 bra val om du letar en 7-sitsig familjebil till exempel.
> Bagageutrymme
Brukar ni åka på bilsemester behövs ett rymligt bagageutrymme. Över 600 liter anses var riktigt rymligt. Nedan kan du jämföra hur packutrymmet skiljer sig bland våra tips.
> Krocksäkerhet
Självklart ska familjebilen ha klarat Euro NCAP:s krocktester. Det här är en ranking som alla bilhandlare har tillgång till. Fråga efter Euro NCAP-betyget.
Mellan 5-600 liter bagageutrymme ligger de flesta familjebilar på.
> Trafiksäkerhet
Ökad trafiksäkerhet får du med hjälp av moderna förarstödsystem som minskar risken för olyckor, exempelvis autobroms, adaptiv farthållare, styrassistans- och filvarningssystem.
> Motoreffekt
Att välja en mindre motor ger längre förbrukning och därmed lägre bränslekostnad. Men tänk på att ju fler ni sitter i bilen, desto starkare motor behöver du generellt. Är ni 6-7 st och ofta har mycket packning. Välj en bil med något kraftfullare motor.
> Husvagn eller släp?
Brukar ni husvagnssemestra? Eller drar ni ofta släpvagn eller transporterar vattenskotern på sommaren? Leta en bil med bra dragvikt. Fyrhjulsdrivna och dieselbilar är i regel bra här. Över 1800 kg anses vara en bra dragvikt.
Economy
> Månadskostnad
Inköpspriset är bara en del i den slutliga månadskostnaden. Låg skatt, drivmedelsförbrukning och försäkringsavgift får månadskostnaden att minska – ganska rejält över tid.
> Drivmedel
Bensin, diesel eller el? Den slutliga drivmedelskostnaden mellan bensin och diesel är ofta marginell.
Tänk på att en dieselmotor alltid är mer bränslesnål än motsvarig bensinmotor. Även om diesel kan vara dyrare att tanka så kan det ändå löna sig.
Elbilar, elhybrider och laddhybrider är billigare i drift, men har en högre prislapp.
> Driftsäkerhet
Ju äldre bilen är och ju fler mil den gått, desto större risk för strul. Bilar som är 3–8 år gamla har ofta en rimlig prislapp och är fortfarande driftsäkra och i fint skick. Dessutom är den största värdeminskningen redan gjord.
Att skatten sänks efter 3 år i trafik kan vara knepigt att hålla koll på. Funderar ni på en nyare bil? Fråga bilhandlaren vad den sänkta skatten blir.
> Skatt
Bilar som går på bensin/diesel har en förhöjd skatt de första 3 åren i trafik. Därefter sänks skatten och blir betydligt lägre.
Det kan skilja en hel del, en 2021 Mazda CX-5 har en årsskatt på 10.448 kr de första 3 år som sedan blir endast 1.746 kr. Cirka 6 gånger lägre.
Om du tittar på en bil som är precis i brytpunkten – fråga vad skatten blir när den tippar över 3 år i trafik – och fokusera mer på den siffran.
Billigare eller billigast? så stor blir skillnaden
Visst lockar en äldre bil för runt 100 000 kronor jämfört med samma eller liknande modell som är nyare och kostar 250 000 kronor. Men skillnaden i skatt och drivmedelsförbrukning kan vara stor.
Att titta på skatt och förbrukning är i längden viktigare än att titta på inköpspriset.
En jämförelse – kostnad för skatt och förbrukning
En billigare bil som drar 0,7 l/milen och har en skatt på 3800 kronor kostar årligen cirka 36 000 kronor vid 2 000 mils körning.
En nyare bil, som förbrukar 0,4 l/milen och har en årlig skatt på 1800 kronor, kostar årligen strax över 20 000 kronor.
Slår du ut det kan du spara över 1 300 kr varje månad – bara på förbrukning och skatt.
Lägg där till att nyare bilar har mindre risk att drabbas av kostsamma reparationer och att säkerheten oftast är bättre.
Listan: Fem bra begagnade familjebilar
Här är våra tips på bra val av begagnade familjebilar.
Alla bilar i listan lämpar sig bra för familjer och har även Isofix-fästen bak som standard för att fästa barnstol.
Bra val SUV Familjebil: Volvo XC60
En trafiksäker mellanstor SUV som 2018 vann titeln Årets bil i världen. Den har gott om kupéutrymme, rymligt bagage och finns med både två- och fyrhjulsdrift. Välj mellan bensin och diesel. Finns även som laddhybrid, men prislappen blir då betydligt högre. Full pott i Euro NCAP:s krocktester.
Det är en av de mest sålda bilarna i Sverige och passar många.
Fakta Volvo XC60
- Förbrukning: 0,55 l/mil
- Årsskatt: ca 2000-3000 kr
- Antal platser: 5 st
- Bagageutrymme: 505 l
- Prisintervall begagnad: ca 200.000 kr – 300.000 kr
Bra val trygg & trafiksäker SUV med extra garanti: Mazda CX-5
En kompakt crossover SUV som ändå har gott om utrymme, känns stor invändigt men ändå smidig utvändigt att köra. Mazdas mest sålda bil som har 10 års garanti – det finns alltså ofta många års garanti kvar även om du handlar begagnat – ett stort plus!
Bilen är med på Folksams lista över säkra familjebilar. Ofta prisvärd begagnad med bra utrustning för samma peng som ett annat märke mindre utrustad.
Fakta Mazda CX-5
- Förbrukning: 0,7 l/mil
- Årsskatt: ca 1500-2200 kr
- Antal platser: 5 st
- Bagageutrymme: 506 l
- Prisintervall begagnad: ca 180.000 kr – 290.000 kr
Bra val familjebil med stort lastutrymme: Volkswagen Tiguan
Rymlig mellanstor SUV som finns med både bensin- och dieselmotor samt två- och fyrhjulsdrift. Full pott i Euro NCAP:s krocktester och finns med manuell och automatisk växellåda. För den stora familjen finns Allspace-modellen med sju sittplatser.
Är ni ute efter en SUV till familjen så är det här en av de som har allra störst bagageutrymme.
Fakta Volkswagen Tiguan
- Förbrukning: 0,6 l/mil
- Årsskatt: ca 3000-3300 kr
- Antal platser: 5 st (Allspace finns som 7 st)
- Bagageutrymme: 615 l
- Prisintervall begagnad: ca 170.000 kr – 300.000 kr
Bra val familjebil Kombi: Volkswagen Passat
Den omåttligt populära modellen Passat har hängt med i 40 år och är idag en populär kombibil bland landets familjer. Finns som både diesel- och bensindriven och utan att prislappen sticker i väg allt för mycket. Modeller som är tillverkade från 2015 är märkta med ”Bra val” av Folksam.
Låg förbrukning och väldigt rymlig gör den till en favorit för många familjer. Ligger ofta bra till i pris med mycket bil för pengarna.
Fakta Volkswagen Passat
- Förbrukning: 0,51 l/mil
- Årsskatt: ca 2.300 kr
- Antal platser: 5 st
- Bagageutrymme: 650 l
- Prisintervall begagnad: ca 120.000 kr – 200.000 kr
Bra val stor familjebil: Volvo XC90
En av de absolut största och rymligaste familjebilarna. Volvo har alltid tryckt på säkerheten och det är inte förvånande att även deras största SUV fick fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester. Gott om utrymme i både kupén och bagaget och för den större familjen finns modellen som sjusitsig. Välj mellan diesel och bensin, alternativt den dyrare laddhybridsversionen XC90 Recharge.
Ett bra val för dig som letar en större bil. Extremt låg förbrukning med tanke på sin storlek.
Fakta Volvo XC90
- Förbrukning: 0,57 l/mil
- Årsskatt: ca 4.000 kr
- Antal platser: 7 sits (finns även som 5 sits)
- Bagageutrymme: 671 l
- Prisintervall begagnad: ca 350.000 kr – 490.000 kr
Sammanfattning: Checklista för en ekonomisk familjebil
- Handla begagnat.
- Fokusera på bilar 3–8 år gamla.
- Kontrollera förbrukning och skatt. Det är viktigare än inköpspris i det långa loppet.
- Välj en mindre effektstark motor.
- Behöver du verkligen fyrhjulsdrift?
- Välj en bil som passar din familjs vardagliga behov – Om ni bara åker på en långtur per år med mycket packning går det faktiskt hyra en bil.
Vill du ha hjälp att räkna på en bil eller ta reda på vad en modell kostar totalt per månad? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.
Vill du kika vidare? Här hittar du alla begagnade bilar i lager.
Tel: 0920-23 00 88
E-post: intresse@niemibil.se
Ryan Hugh, Niemi Bil Luleå