Hur fungerar ett billån? – Niemi Bil
نيمي بل

Hur fungerar ett billån?

Maja billån artikel

Maja jobbar som säljare på Niemi Bil i Luleå. Hon har hjälpt hundratals människor att finansiera sina bilköp på ett tryggt sätt, och som passar bäst för just dem.

Att finansiera bilköpet, alltså att ta ett billån, är det bästa alternativet för flesta. Men vad innebär det och hur går det till egentligen? Var lugn, Maja svarar på de vanligaste frågorna!

Vad är fördelen med att finansiera bilen med ett billån?

Den största fördelen är att du inte behöver lägga ut en stor summa pengar på en och samma gång. Du kan låta dina pengar ligga kvar på ditt sparkonto eller fondkonto, och betala en mindre summa varje månad i stället.

Så påverkas ditt billån om räntan ändras

Det är sant att räntan kan stiga och sjunka, men den stora delen av ett billån är amorteringen, vilket gör att även om räntan stiger en procent så gör det inte mer än några kronor på den totala månadskostnaden. Om vi tänker oss att du tar ett billån där lånesumman är 100 000 kronor, så skulle månadskostnaden se ut så här om räntan ändras:

Graf manadskostnad Hur fungerar ett billån?

Hur lång tid tar det att betala av lånet?

Det beror på hur lång lånetid du väljer. En längre lånetid betyder lägre månadskostnad, men också fler räntebetalningar. Det gör att du totalt betalar lite mer för ett lån med lång lånetid än ett lån med kort lånetid, men har en lägre månadskostnad.

Vanligtvis ligger en lånetid mellan 36 och 72 månader, det viktiga är att du har en månadskostnad du är bekväm med. Hur lång lånetid man kan ha beror bland annat på bilens ålder.

Hur gör man för att ta ett billån?

De som jobbar på en bilaffär har ofta väldigt stor erfarenhet av billån och finansiering. Bilhandlare har bra kontakt med olika långivare som de samarbetar med för att hjälpa kunder.

Bilforsaljare Lulea Hur fungerar ett billån?

Skiljer räntan sig åt mellan olika långivare?

Ofta har de olika långivarna väldigt likvärdiga räntor, och du kommer få all information om eventuella skillnader mellan långivarna förklarat för dig innan du väljer vem du vill låna av.

Kan jag ändra mitt lån under tiden jag betalar av på det?

Hos en del långivare kan man göra extra inbetalningar för att snabbare betala av lånet. Men oftast är det de villkor man kom överens om när man tecknade avtalet som gäller hela vägen.

DSC00781 kopiera Hur fungerar ett billån?

Hur fungerar det här med restvärde?

Restvärde, eller restskuld, är den del av bilköpet du inte tagit med i lånet eller betalat av med kontantinsats, och alltså finns kvar när lånetiden är slut. Låt oss säga att bilen du tänker köpa kostar 150 000 kronor, och restvärdet är beräknat till 50 000 kr, i detta fall lånar du (och betalar kontantinsats för) 100 000 kronor. Efter lånetiden finns restskulden kvar, det är därför bra om restskulden inte är högre än vad bilen är värd vid lånetidens slut, så att du inte har kvar någon skuld om du säljer eller byter in bilen mot en ny.

DSC7790 Hur fungerar ett billån?

Mitt billån löper snart ut, vad gör jag nu?

Om du har ett restvärde på bilen kan det vara bra att tänka igenom om du vill köpa en ny bil eller om du vill köpa lös bilen. Har du inget restvärde på lånet så upphör dina räntebetalningar och amorteringar, och du har ingen skuld kvar när lånetiden är slut. Hur som helst är detta ett bra läge att se över ditt bilägande, kanske är det bra läge att byta in din bil mot en annan? Det behöver inte bli dyrare bara för att du byter bil, oftast kan bilhandlaren hjälpa till med att komma fram till en månadskostnad som känns bra dig.


Amorteringåterbetalningen av de pengar du lånat. Om du exempelvis har lånat 100 000 kr så ska du också betala tillbaka 100 000 kr. Det är själva återbetalningen.
فائدةKostnaden för att låna pengar – du betalar tillbaka lite mer pengar än du lånat, den extra kostnaden kallas ränta. Om du lånat 100 000 kr med 10 % ränta kommer du betala tillbaka 110 000 kr. Alltså 100 000 kr i amortering och 10 000 kr i ränta.
LånetidDen tidsperiod som du betalar tillbaka lånet under. När lånetiden (t.ex. 36 månader) är över, så har du betalat all ränta och betalat tillbaka (amorterat) hela det lånade beloppet. Kvar finns bara eventuellt restvärde.
القيمة المتبقيةRestvärdet, eller ”restskulden” är det som återstår att betala för bilen när lånetiden löpt ut. Det kan du göra antingen genom att ta ett nytt lån, betala hela summan kontant, eller byta in bilen mot en annan (tänk bara på restvärdet dras av från din bils totala värde när du byter in den).
الرهان النقديOm du vill betala in en del av dina egna pengar för att inte behöva låna en lika stor summa så kan du göra en kontantinsats. Om bilen du ska köpa kostar 100 000 kr, och du själv går in med 20 000 kr behöver du bara låna 80 000 kr. Vi kan även byta in din gamla bil vid köpet, då räknas värdet på den som din kontantinsats!
LångivareDet företag som du lånar pengar av, oftast en bank, kallas för Långivare. Bilhandlaren kan sköta kontakten med långivaren åt dig, men det är inte bilhandlaren du lånar pengar av.

Har du fler frågor?

Du kan alltid kontakta oss för att prata mer om bilköp och finansieringslösningar som vi tillhandahåller.

Håller ditt billån på att förfalla? Då kanske det är dags att se över om det är bra läge att byta bil. Här kan du se alla begagnade bilar i lager.

majavitbakgrund scaled 1 Hur fungerar ett billån?

Maja Johansson – Niemi Bil Luleå

Tel: 0920-23 00 88
E-post: features@niemibil.se

niemiheart Hur fungerar ett billån?

Niemi Bil – Sveriges största hjärta för bilar